מה עושים במקרה של הטרדה מינית במקום העבודה?

תוכן עניינים

לצערנו הטרדה מינית הינה תופעה שכיחה מכפי שנהוג לחשוב או להודות. כל עובדת ועובד זכאים ע"פ החוק להתלונן על הטרדה מינית בעבודה. הטרדה מינית מן הסוג הזה עלולה לבוא לידי ביטוי בהערה לא במקום על איבר גופני של אחד העובדים והעובדות, או בהצגת תמונות וסרטונים באופן לא הולם. מעבר לכך, לאחרונה התחדדה ההבנה שפגיעה מינית לא חייבת להיות פגיעה פיזית וגם החוק מתייחס אליה בהתאם.

עובדים רבים מתביישים להודות או אפילו לדבר על כך שהוטרדו, אך החוק מעניק שורת כלים עבור נפגעים או נפגעות ממצב של הטרדה מינית בעבודה. ולכן הדבר הנכון לעשות הוא להתייעץ עם עו"ד אשר מכיר את הנושא.

הטרדה בעבודה חוק
מקור: pixabay
הטרדה בעבודה חוק
מקור: pixabay

איך מגישים תלונה על הטרדה מינית בעבודה?

הכלי הכי מהיר ויעיל לטיפול בכל סוג של הטרדה הוא הגשת תלונה. את התלונה מגישים לידי האחראי על מניעת הטרדה מינית בעבודה, בין אם ע"י הנפגעים עצמם או מישהו מטעמם. בשלב הבא החוק מחייב את המעסיק לברר על כל מקרה שהגיע לידיו. כמו כן, החוק דורש את זה מהמעסיק גם אם לא הוגשה תלונה.

הטיפול במקרים של הטרדות מיניות בעבודה קבוע גם הוא בחוק. כך המעסיקים, האחראי והצדדים או העדים המעורבים צריכים להימנע מפרסום של פרטי התלונה ותהליך הבירור. בנוסף החוק מחייב את המעסיקים לקיים את הליכי הבירו גם אם המתלוננים חזרו בהם. בנסיבות אלו על המעסיק לבדוק את סיבות החזרה מהתלונה.

באילו מקרים ניתן לקבל פיצוי כספי?

הגשת תלונה במשטרה – האפשרות של הגשת תלונה במשטרה מבוססת על כך שהטרדה מינית היא עבירה פלילית שהעונש עליה הוא מאסר. יחד עם זאת, במהלך חקירת המשטרה רשאי הנפגע לבקש להיחקר ע"י חוקר מאותו מין.

הגשת תביעת פיצויים – הטרדות מיניות וגם התנכלות הקשורה בכך הן עוולות אזרחיות. בגלל שהחוק מתייחס אליהן באופן הזה, כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה ולברר לגבי הגשת תביעת פיצויים. במידה וההטרדה מתרחשת בכל סיטואציה הקשורה למקום העבודה, ניתן להגיש תביעה אזרחית לבית הדין האזורי לעבודה.

התפטרות ופיצויים – לא רבים יודעים שעובדים שהתפטרו בשל הטרדה מינית זכאים לפיצויי פיטורים. כדי לקבל את הפיצויים, התנאי הוא שהעובד עבד לפחות שנה באותו מקום עבודה. מעבר לזה, הטרדה מינית נחשבת לסיבה שבגינה אין לדרוש מהעובד להמשיך לעבוד.

דמי פגיעה או קצבת נכות – הגשת תביעה לדמי פגיעה או קצבת נכות על רקע הטרדות בזמן העבודה מתבצעת מול המוסד לביטוח לאומי. גם כאן כדאי להיעזר בסיוע משפטי שילווה את הנפגעים בכל הקשור להגשת המסמכים.

נתונים סטטיסטיים על הטרדה מינית במקום העבודה:

מחקרים מראים כי כ-50% מהנשים וכ-20% מהגברים חוו הטרדה מינית במקום העבודה בשלב כלשהו בחייהם, אך 80% מהתלונות המוגשות בעקבות כך הן מנשים.

ההטרדות הנפוצות ביותר כוללות:

  • הערות בעלות אופי מיני
  • הצעות מיניות לא רצויות
  • תצוגה של חומרים פורנוגרפיים
  • נגיעות לא רצויות

יחד עם זאת מחקרים מראים כי מעסיקים רבים אינם מטפלים כראוי בתלונות על הטרדה מינית, זה יכול להיווצר כתוצאה מחוסר ידע או הכשרה, פחד מתביעות משפטיות או רצון להגן על המטריד.
למידע נוסף על פגיעות מיניות

תפריט נגישות

גלילה לראש העמוד

חיפוש באתר: