באילו מקרים מגיעים פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר?

תוכן עניינים

חוק פיצויי פיטורים משפיע על שורה ארוכה של שכירים ומעסיקים. כפועל חשוב להכיר את מאפייני השוק ולהבין אותו. יתרה על כך, היכרות עם המאפיינים יכולה לעלות בקנה אחד אפילו עם הצרכים של עצמאיים במקרים בהם הם נדרשים למלא את חובותיהם או מעוניינים למצות זכויות מול המוסד לביטוח לאומי.

הבעיה היא שהתקנות הקבועות בחוק אינן חד משמעיות. בכל הנוגע לנושא הרגיש של תשלום פיצויים לעובד שבחר להתפטר, החוק קובע ככל שאין זכאות. במילים אחרות, עובד שהתפטר אינו זכאי לפיצויי פיטורים. מצד שני, קיימות נסיבות שונות המאפשרות לשלם לעובד אשר מתפטר פיצויים מלאים או לפחות חלקיים.

מתי ניתן לדרוש פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר?

לפי החוק ובכפוף לנסיבות מסוימות, עובד שעבד אצל אותו מעביד במשך יותר משנה והתפטר, יהיה זכאי לקבל את מלוא פיצויי הפיטורים. אז עוד לפני שנכנסים אל עובי הקורה כדי לבדוק מהן הנסיבות, צריך לוודא שעומדים בקריטריון הבסיסי: עבודה באותו מקום תקופת זמן יחסית ארוכה.

במקרה והעובד שהתפטר ועומד בתנאים, יש לבחון את מקור הכספים. כך לדוגמה אם הופרשו מלוא הפיצויים לקופת גמל או לביטוח הפנסיוני, יש לשחרר אותם לטובת העובד על פי הקבוע בחוק. אבל בכל מקרה אחר, על המעסיק עצמו לשלם את הפיצויים באופן יחסי לחלק שלא הופרש. בכל מקרה, מערכת היחסים בין העובד למעביד ללא פיטורים יכולה להיות עניין להתייעצות עם עורך דין דיני עבודה.

לשם השוואה, יש גם נסיבות שבהן עובד עבד פחות משנה אצל אותו מעסיק, ועדיין זכאי לפיצויים. זה לדוגמה קורה כאשר עובד התפטר והמעסיק הפריש עבורו כספים לביטוח פנסיוני בהתאם לצו ההרחבה, או שחל עליו הסדר הקבוע בסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים. במקרים אלו, העובד יהיה זכאי לכספי הפיצויים שכבר נצברו לזכותו, בכל סוג של קופת תגמולים, קרן פנסיה וביטוח מנהלים ללא קשר לנסיבות ההתפטרות.

פיצויי פיטורים
מקור: pixabay
פיצויי פיטורים
מקור: pixabay

מתי מקבלים את מלוא הפיצויים?

  • הגעה לגיל פרישה – עקב התפטרות לאחר הגעה לגיל פרישה קבועים בחוק. עם זאת, יש הבדל כמובן בין גיל הפרישה לגברים ונשים וחשוב לעקוב אחר התקנות על מנת לבדוק עדכונים.

  • מצב בריאותי – אפשר לדרוש פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר גם על רקע מצב בריאותי. במקרים כאלה, הנסיבות קובעות שהמצב הבריאותי הלקוי יכול להיות של העובד או בני משפחתו.

  • לידה/אימוץ – במידה ומדובר על התפטרות לצורך טיפול בילד, ניתן ליהנות מהזכאות למשך פרק זמן של 9 חודשים מהלידה. כמו כן אם מדובר על קבלת ילד לאימוץ, הזכאות נשמרת לתקופה של 9 חודשים מקבלת הילד.

  • פונדקאות – אם עובד מתפטר אחרי קבלת ילד מאם פונדקאית, הזכאות היא גם כן בפרק זמן של 9 חודשים מקבלת הילד. מעבר לכך, אפשר לבדוק אפשרות לקבלת פיצויים לצורך הטיפול בילד שהגיע מאומנה.

מה לגבי הרעה בתנאי העבודה?

השאלה המעניינת היא מתי והאם בכלל אפשר לדרוש פיצויים לעובד שהתפטר על רקע הרעה בתנאי עבודה. על פניו, הרעה בתנאים אמורה לייצר נסיבות שבו לכל עובד יהיה מותר לדרוש את פיצויי הפיטורים שלו. במקרים אלו, העובד יכול לכאורה לטעון שהוא התפטר לא כי הוא רוצה בכך, אלא מסיבות שאינן בשליטתו.

לפי החוק, פיצויי פיטורים אחרי הרעה מוחשית בתנאי העבודה צריכים להינתן רק אם העובד התריע על כך בפני המעסיק ואף אפשר לו לתקן את המצב. במידה והמצב תוקן, לעובד שהתפטר לא תהיה הזכות לבקש פיצויים. אם אין באפשרות המעסיק לתקן את הפגיעה, אין אף צורך להתריע והעובד יוכל להתפטר תוך מתן הודעה מוקדמת וכמובן לקבל את הפיצויים הקבועים לו בחוק.

העברת מקום עבודה או מעבר של העובד

פיצויי פיטורים יכולים להתבסס על הרעה בתנאי העבודה עקב העברת מקום העבודה. כאן צריך לבחון עד כמה ההרעה מוחשית, באיזה אופן היא באה לידי ביטוי וכיצד היא משפיעה על העובד. באופן עקרוני, כל העברת מקום עבודה למקום אחר, או ניוד של העובד לסניף אחר יכולה להיחשב הרעה מוחשית גם אם מדובר במרחק יחסית קצר.

במידה והעובד עובר דירה למקום מגורים מרחוק, הזכאות לקבלת פיצויים היא רק בנסיבות מסוימות שנקבעו בחוק ובתקנות. גם כאן יש לבחון האם ניתנה הודעה מוקדמת, עד כמה חייב העובד לעבור דירה, איזה אחריות יש למעסיק כלפיו וכן הלאה.

פיצויים בעקבות התפטרותת על רקע גיוס או התנדבות

שהייה במקלט לנשים נפגעות אלימות מאפשרת לדרוש פיצויים גם בהתפטרות. באופן דומה, גם גיוס לצה"ל מאפשר לדרוש את קבלת הפיצויים וכך גם גיוס למשטרה או לשב"ס. מעבר לכך, אפשר לדרוש פיצויים לעובד שהתנדב לשירות לאומי-אזרחי ובכל סוג של התנדבות למטרה ציבורית/לאומית.

במקרה והעובד נבחר למשרת ראש רשות מקומית או סגן לראש רשות מקומית, הוא יכול לדרוש פיצוי מלא. במקרים אחרים, ניתן לברר לגבי פיצויים לעובד שהתפטר על רקע חילופי מעסיקים באותו מקום עבודה. לבסוף, עובד עונתי שעבד לפחות 3 עונות רצופות אבל לא הובטחה לו עבודה רצופה באותו מקום יכול לדרוש פיצויים מלאים.

עם מי כדאי להתייעץ לגבי קבלת פיצויי פיטורים?

למעשה הנושא רחב מכפי שנהוג לחשוב ולכן צריך להישאר עם אצבע על הדופק. קיימות בחוק נסיבות שבהן ניתן לדרוש וכמובן לקבל פיצויים עקב התפטרות. בשביל לקבל אותם ולממש את הזכויות, יש להכיר את התקנות. אם לא רוצים לעשות זאת לבד, ניתן לערב עורכי דין. במקרים כאלה, יש לדאוג לבסס כל טענה עם אישורים ומסמכים, בצורה זו עולים אחוזי ההצלחה.

תפריט נגישות

גלילה לראש העמוד

חיפוש באתר: