"זכרון דברים" זהו מסמך שנהוג לערוך לפני הסכמים רשמיים. לרוב שני הצדדים מניחים שמדובר במסמך מקדים שתפקידו לנסח באופן כללי את כוונות הצדדים לפני עריכת חוזה העסקה הרשמי שעליו עומדים לחתום.
אך למעשה זה לא תמיד כך, לעיתים ישנם מצבים בהם בית המשפט מתייחס למסמך "זכרון דברים" בתור חוזה מחייב בין שני הצדדים, והפרתו של "זכרון הדברים" יכולה להביא למצב של תביעה משפטית.
האם זכרון דברים הוא חוזה מחייב?
בית המשפט צריך לבחון את מסמך "זכרון הדברים" על מנת להגיע להחלטה אם מדובר במסמך מקדים או בחוזה מחייב. בהרבה מקרים בית המשפט יחליט כי "זכרון הדברים" ייחשב כחוזה מחייב לכל דבר (זאת במידה והמסמך עבר את המבחנים שבית המשפט מבצע).
תמיד חייבים להיות ערניים בעת עריכת מסמך בכתב לפני עריכת החוזה הרשמי שבו יהיה ניתן לכלול פרטים מקיפים שיאפשרו הגנה משפטית, ולא רק פרטים כלליים על העסק בין הצדדים. בנוסף לכך מומלץ להימנע מעריכת "זכרון דברים" ללא ייעוץ עם עורך דין שידאג לשמור על האינטרסים של הצד המיוצג על ידו.
שני המבחנים הבודקים אם "זכרון דברים" ייחשב לחוזה מחייב
במקרים בהם בית המשפט צריך להגיע להחלטה אם מדובר ב"זכרון דברים" בלבד או בחוזה מחייב, הוא בוחן את המקרה באמצעות שני מבחנים – מבחן גמירות הדעת ומבחן המסוימות.
- מבחן גמירות הדעת של הצדדים – במבחן זה בית המשפט בודק אם קיימים סימנים אשר מעידים ששני הצדדים נקטו צעד עתידי הקשור לעסקה שיוצר קשר חוזי מחייב, ועל ידי כך גמרו בדעתם לבצע את העסקה (כמו למשל תשלום מקדמה).
- מבחן המסוימות – מבחן זה יבוצע רק במידה ובית המשפט החליט שמסמך "זכרון הדברים" עבר את המבחן הראשון. מבחן המסוימות בודק אם ב"זכרון הדברים" סוכמו כל הפרטים המרכזיים של העסקה, זאת אומרת – האם הייתה מסוימות לעסקה, ולא מדובר במסמך שמכיל בתוכו רק פרטים כלליים שלא מספיקים על מנת להביא לביצוע העסקה בפועל.
*אך ישנם גם מקרים יוצאי דופן בהם גם מסמך "זכרון דברים" שחסרים בו פרטים מקיפים יוכל לעמוד במבחן המסוימות, מומלץ תמיד להתייעץ עם עו"ד.