דירה שכורה היא פתרון מגורים שכיח שיכול להתאים לצעירים, בעלי משפחות ומבוגרים. עם זאת, חשוב לדעת על מי חלה האחריות של זיהוי וגם תיקון ליקויים בדירה כזו, בעיקר מבחינת השאלה מי אמור לשלם.
היתרון של מגורים בדירה שכורה הוא גמישות, אפשרויות בחירה רבות ובעיקר צמצום הוצאות. במקום להתחייב לתקופת משכנתא ארוכה וגם להישאר מחויבים לאזור מגורים מסוים, אפשר לעבור לשכירות ולשפר את איכות החיים באופן מיידי. כפועל יוצא מכך, שזהו פתרון מועדף להרבה אנשים.
העניין היא שיש בעיות המאפיינות את מערכת היחסים בין השוכר והמשכיר, אחת הבעיות הללו מתעוררת כאשר מופיעים ליקויים בדירה המושכרת. מכאן השאלה היא לא רק מי אחראי לאתר את הליקויים ולתקן אותם, אלא גם מי אמור לשלם על כל זה.
כך תדעו על מי חלה האחריות
למעשה המצב מורכב בגלל שצריך לבחון כל סיטואציה לגופה. הנה לדוגמה מספר נסיבות שבהן אפשר לראות כיצד האחריות על תיקון ליקויים בדירה מושכרת עשויה להשתנות:
- מועד זיהוי הליקוי – תיקון ליקויים לפני שחותמים על חוזה השכירות ולפני שנכנסים אל הדירה הוא ללא ספק באחריות מלאה של המשכיר. בעל הדירה הוא זה שאמור לזהות את הליקויים ולהזמין שירותי בדק בית על מנת להעריך את עלות התיקון שלהם (גם אם השוכר הוא זה שמזהה אותם).
- החתימה על החוזה – היבט אחר שחייבים לבדוק הוא מתי בדיוק חותמים על החוזה ביחס למועד שבו מזהים את הצורך בשירותי התיקון. אם מזהים זאת לפני מועד החתימה על החוזה, אפשר להכניס אליו התחייבות לעלות התיקונים ולהחליט בין הצדדים כמה כל אחד ישלם ומתי. במידה ומזהים את הבעיות לאחר מכן, יכול להיות שהחוזה יטיל את האחריות רק על השוכר.
- אופי הליקויים – במדיה והשוכר הוא האחראי על הליקויים בגלל התנהגות שחורגת מההתחייבויות שלו בחוזה, מקובל לחלוטין גם להטיל עליו את הנושא של התיקון. במידה והליקויים הם חלק טבעי מהבלאי של הדירה, ניתן להעביר את האחריות לידיים של בעלי הנכס – שהוא למעשה המשכיר.
מה העלות של תינוקנים מהסוג הזה?
גם בשאלה זו הצעת המחיר אינה אחידה אלא גמישה, מפני שהיא מושפעת משורה ארוכה של פרמטרים: החל מאופי הליקוי, דרך סוג הנכס ועד המועד שבו מתעורר הצורך בתיקון. אם מזהים את הליקוי מוקדם, ניתן לחסוך בהוצאות ולמנוע עוד נזקים. אבל אם הנזקים כבר נגרמו, יכול להיות שעלות התיקון תהיה גבוהה.
נושא זה הוא מאוד רגיש מכפי שנהוג לחשוב והוא מחייב הסכמה בין הצדדים המעורבים. למזלם של המשכיר והשוכר, כיום ניתן להתייחס לזה בצורה מסודרת בחוזה השכירות. בכל מקרה של חוסר הסכמה, כדאי לערב עורך דין ובעלי מקצוע.