גירושין ומאבקי משמורת עלולים להחמיר עד כדי מצב שבו אחד הילדים מתרחק מאחד ההורים, ללא אף הצדקה אובייקטיבית ברורה לכך אלא כתוצאה מהסתת ההורה המנכר. מה ניתן לעשות במקרה ומה העונשים הקבועים בחוק על כך?
הליך גירושין מתאפיין בכך שהוא נוטה להיות ארוך, רגיש ומסובך. בתהליך כל המשפחה צריכה להתמודד עם שורת קשיים ארוכה ואף להתגייס לטובת המטרה של פירוק התא המשפחתי בצורה מסודרת. למרות זאת, אף ניסיון לא מבטיח הצלחה הרמטית ולכן יש מקרים שבהם גירושין וספציפית מאבקי משמורת נוטים להחמיר בצורה דרסטית.
ניכור הורי הוא מצב שבו גירושין ומאבקי משמורת מגיעים לסיטואציה שבה אחד הילדים מסרב להיות בקשר עם אחד ההורים, במקרים כאלה אין הצדקה אובייקטיבית לכך. מנגד, ההתרחקות מאופיינת בחוסר רצון הילד לקיים קשר עם אחד ההורים נובע בגלל "עידוד" של ההורה המנכר.
ניכור הורי – מהו?
בתקופת הליך הגירושין, או ובין אם הההליך כבר מאחור, יתכן כי הילדים הרגישו צורך לתפוס צד בדיונים, לחזק אחד מההורים, תוך כדי התעלמות או ריחוק מהצד השני. מצב זה בדרך כלל מתרחש כאשר משתפים את הילדים בדיונים או ויכוחים שהם לא אמורים להיות חלק מהם ואחד מן הצדדים מעודד את הילד להפגין חוסר כבוד כלפי ההורה השני ולעיתים אף מעודד את הריחוק עצמו.
ניכור הורי יכול לבוא לידי מעשה כאשר הילדים לא מסכימים להיות בקשר עם אחד ההורים, לא משתפים פעולה בנושא המשמורת, כאשר הם קטנים יותר, וגם בעניינים קטנים יותר כמו זלזול או דיבור לא יפה אל אחד ההורים תוך צידוד בהורה השני באופן קבוע.
מה עושים במצב של ניכור הורי?
ניכור במהלך הגירושין היא סיטואציה המטרידה את כל הגורמים המעורבים. בעוד הילד עצמו לא בהכרח שולט בסיטואציה או מבין רגשית ושכלית את משמעות החלטותיו, ההורים הסובלים מניכור סופגים פגיעה מנטלית משמעותית. יתרה על כך, מצבים אלה בהליך על רקע הסתה גורמים לערעור באמינות ולכן הם גם מעכבים את ההליך עצמו.
מספר פעולות שמומלץ לעשות בסיטואציה:
- זיהוי הנסיבות – הורים הסובלים מהתרחקות מצד הילד צריכים לוודא שאלו נסיבות המצדיקות פניה לגורם משפטי. ראשית, יש להסיר מהפרק סיבות אובייקטיביות שאולי קשורות למערכת יחסים מתעללת בין ההורה לבין הילד. שנית, מומלץ לקרוא את פסקי הדין הרלוונטיים בנוגע ליחס בית המשפט למקרים דומים.
- קבלת ייעוץ משפטי – כל מי אשר נקלע לסיטואציה זו צריך לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין גירושין בעל ניסיון בנושא הספציפי.
- גיוס בני המשפחה – ניכור הורי משפיע כאמור על כל הקרובים, אך יש מקום לנסות לגייס את בני המשפחה שאינם מושפעים ממנו, ואף לסייע לבסס טיעונים שונים מול בית המשפט.
ברמה המשפטית, חשוב לפעול לפי הכללים הקבועים בחוק ולהגיש תביעה נגד ההורה שיש חשד שמסית או מעודד את הילד לנתק קשר עם ההורה השני. גם בסיטואציה כזו, קבלת ייעוץ מעורך דין דיני משפחה תהיה הפעולה הכי מומלצת ואפקטיבית.
גירושין – איך עושים זאת נכון?
כאשר חושבים על תהליך הגירושין מהתחלה ועד הסוף מראש, הרי שברור שכדאי לעשות זאת ביחד תוך כבוד הדדי וחשיבה על טובת הילדים שהיא לפני הכל. על מנת שלא תתנהל מלחמה אין סופית בין בני הזוג שגובה קורבנות שבדרך כלל הם הילדים, מומלץ להתחיל עם תהליך גישור, על ידי אנשי מקצוע מורשים.
ייעוץ עם עו"ד בנוגע לניכור הורי
אם אתם מרגישים מצד הילדים שלכם שיש מצב של ניכור הורי, זה הזמן להשתמש בכל אנשי המקצוע המקובלים על מנת למנוע את המצב או את החמרתו של המצב. כדאי לא לחכות שהמצב יחמיר, אלא לטפל בניכור הורי כאשר הוא עדיין טרי.
עורכי דין המומלצים בעניין הם אלו המתמחים בענייני משפחה שיוכלו לסייע ולייעץ לכם במקרה של ניכור הורי. בכל אופן, כדאי למצוא עו"ד שמבין לליבכם ונעים לכם לעבוד איתו יד ביד לאורך כל הדרך.