צוואה הינה המסמך המשפטי המחייב אשר קובע כיצד יש לחלק את עזבונו של הנפטר. ישנן מספר סוגי צוואות בהן החוק מכיר.
החלופה לצוואה היא חלוקה של העיזבון על פי סדר דין היורשים, במילים אחרות – מהקרובים ביותר לנפטר אל אלו שנמצאים במעגלים לכאורה רחוקים יותר, לפי הקרבה המשפחתית.
דיני צוואות וירושות שייכים אל דיני משפחה ונוגעים במגוון נושאים רגישים, עורכי דין העוסקים בתחום זה צריכים להיות בעלי התמחות ספציפית גם בנושא זה.
אילו סוגי צוואות יש ומה ההבדלים?
החוק בישראל מכיר בלא פחות מ-4 סוגים שונים של צוואות. למרות שעל כל סוג ללא יוצא מן הכלל מופקד הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים, עדיין קיימים ביניהם הבדלים מסוימים.
הגדרה של סוגי הצוואות וההבדלים שאותם ניתן לחלץ מתוך האופן שבו מתייחס אליהם החוק בישראל:
צוואה בכתב יד
סוג זה כתוב כולו בידי המצווה ואף חתום בכתב ידו. החוק הרלוונטי שמגדיר מהי צוואה בכתב יד מופיע בסעיף 19 לחוק הירושה, מה גם שלפיו על צוואה בכתב יד לשאת את תאריך העריכה גם הוא בכתב ידו של המצווה.
צוואה בפני עדים
גם צוואה בפני עדים נעשית בכתב, נושאת תאריך ונחתמת על ידי המצווה, אך לפי סעיף 20 לחוק הירושה היא צריכה להיות מצווה בפני שני עדים. קיימת גם אפשרות של כתיבת צוואה כזו כאשר היא מודפסת, למעט החתימות של המצווה ושל העדים שעדיין חייבות להיות בכתב יד.
צוואה בפני רשות
סעיף 22 לחוק הירושות קובע מהי צוואה בפני רשות. לפי סעיף זה מדובר על צוואה אשר צריכה להיאמר בעל פה או להיות מוגשת בכתב בפני מי שמוסמך לכך: שופט, הרשם לענייני ירושה, חבר בית דין רבני או נוטריון. במידה ובוחרים למסור אותה בעל פה, יש להקריא אותה בפני הרשות ולאחר מכן להוסיף הצהרה עם חתימה של הרשות ואישור על מועד עריכתה ועל כך שהיא אכן נמסרה על ידי המצווה.
צוואה בעל פה
אפשרות אחרת לעריכת צוואה מגובה בסעיף 23 לחוק הירושה ומכונה גם "שכיב מרע", כי היא קיימת רק במקרה והמצווה נמצא על סף מוות או רואה את עצמו במצב כזה. בנסיבות כאלה ניתן על פי החוק למסור צוואה בעל פה, אך היא עדיין צריכה להיעשות בפני שני עדים שמבינים את השפה ואף לכלול זכרון דברים הכולל את התאריך, את הנסיבות והציווי.
חשוב להכיר בהבדלים אלו, אך לרוב מי שזקוק לסיוע משפטי מן הסוג הזה לא תמיד בקיא בהבדלים בין החוקים והתקנות. למרות זאת בעת עריכה כדאי לדעת איך מתייחס החוק אל האופן שבו מותר לערוך צוואה, ניתן להתייעץ בנושא מול עורך דין אשר עוסק בנושא.