המטרה של הליכי שימוע היא לתת לכל עובד הזדמנות לשכנע את המעסיק שלא לפטר אותו. הליכים כאלה צריך על פי החוק לבצע בכל סוג של פיטורין, אולם חשוב להכיר את הכללים והתקנות על מנת לעבור אותם בצורה נכונה.
פסיקת בתי הדין לעבודה קובעת שעל כל מעסיק לקיים לעובד שימוע טרם הפיטורים שלו. מטרת התהליך היא לאפשר לעובד להציג נימוקים מלאים הקשורים לרצון המעסיק לפטר אותו, מתוך ניסיון לשכנע אותו לא לעשות זאת. במקביל על המעסיק להציג את הנימוקים לפיטורין והעובד יכול להשמיע מנגד נימוקים אחרים בעד המשך העסקתו.
מלבד החובה לקיים הליכי שימוע, החוק קובע שהעובד רשאי להגיע עם נציג מטעמו. ברוב המקרים הנציג יהיה עורך דין לענייני עבודה או נציג מוועד העובדים. כמו כן, הליך שימוע לא תקין מאפשר לעובד לפנות אל המעסיק בכתב כדי לבקש לדחות אותו למועד אחר.
מקרים שבהם מתבצעים הליך שימוע לעובד:
1 - ניתוק יחסי עובד-מעביד
המקרים השכיחים של הליכי שימוע באים לידי ביטוי על רקע ניסיון לנתק את מערכת היחסים בין העובד והמעביד. כאן המטרה היא לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו עוד לפני שהמעסיק מקבל החלטה לגבי המשך העסקתו.
2 - השעיה
לא רבים שהחוק מחייב הליכי שימוע גם במקרים של השעיה. אם לדוגמה המעסיק שוקל להשעות עובד מהתפקיד או ממקום עבודתו, עליו לקיים בפניו את ההליך ולאפשר לו להשמיע את טענותיו ונימוקיו.
3 - שינויים בתנאי העסקה
הליכי שימוע לא חייבים להיות חלק מהליכי פיטורין. בהרבה מאוד מקרים, הם מתקיימים גם על רקע שינויים בתנאי העסקה. אם המעסיק מחליט לשנות את תנאי ההעסקה לרעת העובד, עליו לקיים בפניו שימוע מסודר.
מה נחשב להליך שימוע תקין?
הליך שימוע קבוע גם הוא בחוק ומחייב את כל סוגי המעסיקים, ללא קשר לסיבת הפיטורים, ההשעיה או השינויים בתנאי ההעסקה.
ראשית, החוק מחייב למשל להודיע לעובד על הליכי שימוע כמה ימים לפני המועד שנקבע. כאן המטרה במקרה זה היא לאפשר לעובד לתכנן את טענותיו, לרבות במקומות שבהם חלים על העובדים הסכמי עבודה קיבוציים.
שנית, החוק מחייב למסור את הזימון בכתב ועל גבי מסמך רשמי שבו מצוינים פרטי העובד, מועד השימוע, הסיבה לכך וטענות של המעסיק כלפי העובד. לאחר מכן, יש לקיים את התהליך באופן המאפשר לעובד להשמיע את טענתו גם אם המעסיק או מי מטעמו חושבים שהן לא רלוונטיות.
מה עושים אם ההליך לא מתקיים בצורה תקינה?
הליכי שימוע שלא מתקיימים בצורה תקינה מאפשרים כאמור לעובד לפנות למעסיק ולבקש לדחותם. אך במקביל, זה גם יהיה הרגע הנכון לפנות אל עורך דין העוסק בדיני עבודה ולהתייעץ איתו. באופן זה ניתן להגדיל את סיכויי ההצלחה של השימוע ולהגיע אליו מוכנים יותר.
לסיכום
הליך שימוע לפני פיטורין הוא חלק מתהליך מורכב של ניתוק יחסי עובד-מעביד אשר יכול להיות רלוונטי גם על בעקבות שינויים בתנאי העסקה או השעיה. העובד תמיד צריך להגיע אליו מוכן ובמידת הצורך לקבל הכוונה וייעוץ משפטי לפני.