האמנה שנקלטה במשפט הישראלי בשנת 1991 קובעת איך אפשר להבטיח שילד אשר נלקח למדינה זרה על ידי אחד מהוריו, אך ללא הסכמת ההורה האחר, יוחזר למדינה שבה הוא גר.
הנושא של ילדים שנחטפים על ידי הוריהם שכיח מכפי שנהוג לחשוב והוא כמובן קיים בישראל ולא רק בעולם. כפועל יוצא מכך, נקבעה בהאג אמנה בינלאומית שחלה על מדינות שונות שמסכימות לשתף פעולה בהחזרת הילד אל המדינה שבה הוא מתגורר. ברוב המקרים, אמנה זו מופעלת על מנת להבטיח שאותו ילד שנלקח למדינה זרה רק בהסכמת אחד מההורים וללא הסכמה ברורה של שניהם – אכן יוחזר כמה שיותר מהר ובצורה תקינה.
מתי מתחילה הבעיה במהלך התביעה?
הבעיה מתחילה בצד האזרחי ובזה שהרבה מאוד הורים לא יודעים אל מי לפנות במקרים אלו. לעיתים חולף זמן מהרגע שבו אחד ההורים מגלה את האירוע ועד שהוא מגייס את המשאבים ואת הכסף על מנת להתמודד איתו.
הרבה הורים רוצים להתמודד עם אירוע כ רגיש במישור המשפטי אך לא יודעים איזה זכויות מגנות עליהם. יתרה על כך, הגשת תביעה להחזרת ילדים חטופים היא בפני עצמה נושא שמחייב מעורבות של בעלי מקצוע.
איך בוחרים בסיוע המשפטי המתאים?
השאלה המתבקשת היא איך בוחרים את עורך הדין המתאים ואל מי אפשר לפנות.
מספר סוגיות שצריך לשים לב אליהן:
- ניסיון – האופן שבו האמנה שקובעת כיצד יש לבצע ולהגדיר תביעה להחזרת ילדים חטופים נקלטה בישראל כבר בשנת 1991. זה לא אומר שלפני כן לא היו מקרים כאלה, אך קשה היה למצוא ביסוס משפטי ברור לנושא. לכן הפתרון מבחינת בחירת עו"ד הוא לתת עדיפות לאיש מקצוע בעל ניסיון מוכח.
- המלצות – כמעט בלתי אפשרי למצוא המלצות מצד הורים שיישמו בעצמם את השלבים השונים של תביעה להחזרת ילדים חטופים מחו"ל, כי רבים חוששים לדבר על האירוע שהמשפחה עברה. מנגד, בהחלט יכול להיות שיהיה קל לקבל המלצות על עורך דין העוסק בדיני משפחה.
- זמינות – הזמינות משחקת תפקיד משמעותי בסיכויי ההצלחה של החזרת הילד החטוף. אם רוצים להגדיל את הסיכוי, כדאי לבחור עו"ד זמין שמסוגל לטפל בכל השלבים השונים באופן מקצועי ומסודר (ניתן לבדוק מראש מה רמת הזמינות של המשרד עבור הלקוחות).
לסיכום
אם מגייסים לטובת המשימה עורך דין שיש לו ניסיון מוכח, סביר להניח שניתן יהיה לסיים תוך זמן קצר ככל האפשר את התהליך של תביעה להחזרת ילדים חטופים במסגרת אמנת האג. יתרה על כך, מעורבות מקצועית הינה כלי שבו משתמשים כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של התביעה.