משכורת עלולה להיות מעוקלת על ידי רשות ההוצאה לפועל, המוסד לביטוח לאומי, רשות המיסים וגורמים נוספים. עם זאת, חייבים המוטלים עליהם עיקולים יכולים גם לדרוש לבטל אותם בגין פגיעה בזכות הקניין או בזכות יסוד כבוד האדם.


היכרות עם זכויות שונות בדיני עבודה הינה חלק בלתי נפרד מארגז הכלים שעומד לרשות אזרחים במדינה דמוקרטית. עוד לפני שמערבים עורך דין או מתייעצים עם אנשי מקצוע, כל אזרח במדינה צריך לזכור שיש זכויות שאמורות להגן עליו. כמובן שיחד עם הזכויות מגיעות גם חובות, אך הדבר החשוב ביותר מבחינת המערכת המשפטית היא למצוא את האיזון בין הקצוות.
אחד המקרים שבהם ניתן לראות לכאורה התנגשות בין זכויות וחובות היא עיקולי משכורת. כאשר הדבר מגיע לכך, המשמעות היא שגם שכירים וגם עצמאיים לא יכולים לייצר לעצמם הכנסות. בפועל, זה עיקול צד שלישי המוטל על כספים שמגיעים לחייב ואף נמצאים בידי צד ג' עד להודעה חדשה.
בקשה לביטול עיקול משכורת
קיימת אפשרות בכל שלב לנסות להגיש באופן מסודר בקשה לביטול עיקול משכורת. במקרים הגשת הבקשה שמים דגש על מספר סעיפים:
1 - חוק יסוד כבוד האדם וחירותו
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו אמור להעניק לכל אזרח את האפשרות להתנהל בצורה חופשית. היות וקבלת משכורת בפרט או יצירת הכנסות בכלל הן חלק בלתי נפרד מההתנהלות החופשית הזו, ניתן להשתמש בחוק כדי לטעון בפני בית המשפט להפרת זכויות.
2 - זכות הקניין
זכות הקניין היא זכות יסוד חוקתית, פגיעה בזכות הקניין על ידי גופי אכיפה שונים זהו עניין מורכב בעיקר אם מערבים איש מקצוע בשלב מוקדם ומתייעצים איתו לגבי אפשרויות הפעולה שעל הפרק.
3 - סבירות ואיזון
מבחינה משפטית, התנאי עבור הביטול הוא הוכחה של הפרת האיזון בין חובות לזכויות. לחילופין, אפשר לנסות לטעון לכך שהעיקול עצמו מהווה פעולה בלתי סבירה ביחס לעבירה לכאורה שהחייב ביצע. בנוסף, המצב האידיאלי הוא כמובן זה שבו מוכיחים חוסר עמידה במסנן של סבירות וגם במסנן של איזון.
מה כולל עיקול משכורת ומי מטיל אותו?
הסיבות השכיחות של עיקולי שכר כוללות בתוכן פעולה מצד רשויות האכיפה. בפועל, זה אומר שהם עלולים להיות מוטלים ע"י רשות המיסים, המוסד לביטוח לאומי וכמובן הוצאה לפועל. כאשר רשויות אלו מגיעות למצב שבו הן מנסות ללא הצלחה לגבות כספים מחייבים – הפעולה הבאה מצדן עלולה להיות הטלת עיקולים.
מהם ההליכים לביטול העיקול?
ההיבט הבירוקרטי של ביטול עיקול משכורת מתבצע ישירות מול הגורם שהטיל אותו. מה שיש על החייב לעשות זה לקבל ייעוץ משפטי.
השלב הראשון בתהליך הביטול הוא לבדוק האם מדובר ספציפית על עיקול חשבון הבנק, תלוש שכר אחד או על הכנסה נוספת. בשלב השני בודקים למה הא הוטל ומה הטענה הרשמית, יש גם צורך לברר מי הטיל אותו ומה האינטרס שלו.
במידה ומגישים בקשה מסודרת לביטול בליווי עורך דין להסדר חובות, מנמקים אותה באופן מבוסס ומגדילים את הסיכוי לכך שתאושר. בסופו של דבר, זהו תהליך ארוך ששווה את המאמץ.