החוק בישראל קובע באופן כללי שבני זוג או קרובי משפחה של אדם שאינו יכול לנהל את ענייניו, יכולים באופן תקין להגיש בקשה עבור מינוי אפוטרופוס. במידה ואדם נתן הנחיות קודמות למינוי אפוטרופוס עוד לפני שאיבד את היכולת לטפל בענייניו בצורה עצמאית ובמועד מאוחר יותר אף נקבע שיש למנות אותו עבורו.
מבחינת הנסיבות עצמן, בית המשפט ממנה אפוטרופוס עבור מי שהוכרז פסול דין, כל קטין שטרם מלאו לו 18 והוריו נפטרו, הוכרזו פסולי דין או שנקבע כי אינם מסוגלים למנות את חובותיהם ולכל בוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל אישית ועצמאית את ענייניו. כמו כן, מינוי אפוטרופוס אפשרי חוקית גם לקשיש שמגיע למצב שבו הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות ואף למאושפז בבית חולים שנבדק ונמצא כי הוא אינו מסוגל להביע דעה בהירה לגבי ביצוע הליך רפואי חיוני עבורו.
מה הקשר בין מינוי אפוטרופוס לבין הליכי גירושין?
כפי שאפשר להבין, הליכי גירושין מעלים לדיון לעיתים קרובות את העניין של מינוי אפוטרופוס לקטין. היות ומצד אחד כל אדם זכאי לאוטונומיה מלאה לגבי חייו אבל מצד שני ישנם אנשים שאינם מספיק עצמאיים לעשות כל העולה ברצונם, על בית המשפט להידרש לנושא המינוי ולהבין את משמעותו. כאן אמנם צריך לזכור שכל אפוטרופוס לקטין מתחת לגיל 18 אינו מחליף את הוריו מבחינה ביולוגית, אבל הוא כן נחשב למחליף הבלעדי שלהם מבחינת תפקידי השגחה, החינוך והרווחה וכן הלאה.
במינוי אפוטרופוס לקטין מנסים לשמור על זכויותיו ולדאוג לצרכיו מתוקף חוק הכשרות המשפטית. המינוי מתבצע תוך שהוא כולל התייחסות לכל העניינים הרפואיים של הקטין, במידה ושני הוריו אינם כשירים עוד לטפל בעניינים שלו או שהם חלילה הלכו לעולמם. בנוסף, זה רלוונטי להליך גירושין אם אחד מההורים הוגבל משפטית.
לשם השוואה, יש מקרים אחרים בהם בני זוג חד מיניים פונים מיוזמתם אל בית המשפט כדי לשקול מינוי של אחד ההורים הביולוגיים בתור אפוטרופוס. בכל מקרה, יש צורך להתייעץ עם עורך דין גירושין ולבחון כל מקרה לגופו.
היתרונות בקבלת ייעוץ מעו"ד גירושין
קביעת האפוטרופוס
אפוטרופוס יכול להיות אדם יחיד, תאגיד או נציג מטעם האפוטרופוס הכללי. התייעצות עם עורך דין שופכת אור על כל אפשרות ועוזרת לנמק אותה באופן משכנע.
עריכת המסמכים הדרושים
לעו"ד בעל הכשרה מתאימה יש את הכלים והניסיון לערוך את המסמכים הדרושים. ללא מסמכים אלו לא ניתן להשלים הליך המינוי וגם הליכי הגירושין עלולים להתעכב.
התאמה הפתרון
יש מקרים בהם לא חייבים למנות אפוטרופוס אלא להסתפק בייפוי כוח מתמשך. קיימים גם עוד כלים משפטיים, לכן חשוב לקבל ייעוץ משפטי ולהתאים את הפתרון הרלוונטי עבור כל מקרה.