שורה ארוכה של פסקי דין מחייבים את המוסד לביטוח לאומי וגופים נוספים במדינה לפצות אנשים הסובלים מתופעות של דום נשימה בשינה. כמו כן יש מקרים שבהם ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית ולקבל פיצוי כספי גבוה.
אם סובלים מדום נשימה בשינה בדרגת חומרה גבוהה, יכול להיות שניתן יהיה להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולדרוש אחוזי נכות וקצבה. במקרים אחרים אפשר לשקול הגשת תביעת רשלנות רפואית על רקע היעדר זיהוי או אבחון מאוחר.
עם זאת צריך להכיר את המאפיינים של ההפרעה כדי לדעת מתי לפנות לעורך דין. ישנה אפשרות להגיע למעבדת שינה ולעבור אבחון. במעבדת שינה קובעים את חומרת ההפרעה על פי מדד אובייקטיבי שסופר את מספר ההפסקות המלאות בנשימה או את ההפסקות החלקיות במהלך שעת שינה בודדת.
מה קובעים פסקי דין בתחום?
אחד מפסקי הדין המפורסמים בנוגע לדום נשימה בשינה בהקשר של מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי קבע לא פחות מ-73% נכות. ההחלטה משנת 2008 הראתה לדוגמה כיצד ועדה רפואית התעלמה ממצאים הקשורים לדום נשימה או הקלה ראש במשמעות שלהם.
לשם השוואה, החלטות אחרות התייחסו לרשלנות רפואית שלא זיהתה את התופעה או את ההשלכות שלה. המטרה של פסקי הדין היא לבדוק האם יש מקום להטיל אחריות על הרופא. בשביל להכריע בסוגיה, בית המשפט בודק האם הרופא סטה מרמת הזהירות הסבירה והאם כל רופא אחר גם היה נוהג כמוהו.
איך מקבלים פיצוי בגין רשלנות רפואית?
האופן בו בודקים רשלנות רפואית בפסקי דין הקשורים לדום נשימה זהה לדרך שבה בודקים רשלנות רפואית באירועים רפואיים אחרים. ראשית, יש להוכיח קשר בין התנהגות הרופא המזיק לכאורה לבין הנזק שנגרם לניזוק. שנית, צריך להראות שהנזק היה נמנע אילו הרופא המזיק היה פועל אחרת.
אפשר להתייעץ עם עורך דין נזיקין כדי לתכנן את גובה הפיצוי שאותו דורשים בגין רשלנות רפואית. במקרים של דום נשימה במהלך השינה, כדאי גם להכניס למשוואה השלכות רחבות – החל משלילת רישיון נהיגה בגלל ההפרעה שלא זוהה בזמן ועד סיכון להתפתחות מחלות שונות.
איזה עורך דין מייצג אנשים הסובלים מדום נשימה?
עורך דין אשר בקיא בדיני נזיקין יכול לייצג את קהל הלקוחות שלו גם בתביעות לקבלת אחוזי נכות. כיום ניתן לקבל אחוזי נכות גם על רקע הפרעה זו, בעיקר אם מדובר על מצבים חמורים שיש להם תיעוד רפואי ומבוסס.
עו"ד שמייצג אנשים בעלי דום נשימה יכול ללוות אותם במימוש זכויות רפואיות נוספות. בין היתר, זהו איש מקצוע בעל רקע משפטי רלוונטי שעוזר לממש זכויות רפואיות מול מס הכנסה, משרד הבריאות, חברות הביטוח וגופים נוספים. בשביל לבחור בעו"ד הנכון כדאי לברר איזה הסמכה יש לו ולקבל עליו המלצות.