תהליך מינוי שופטים | איך ממנים שופטים?

תוכן עניינים

תהליך בחירת השופטים בישראל מבוסס על עבודת הוועדה לבחירת שופטים המורכבת מפוליטיקאים, שופטים ונציגי לשכת עורכי הדין. ועדה זו מוסמכת לבחור, לקדם ולהדיח אותם. היא שואפת לאזן בין ה"מקצועי" ל"פוליטי" וכוללת את נציגי שלוש הרשויות: שני שרים, שני חברי כנסת, שלושה שופטים ושני נציגי לשכת עורכי הדין.

למה צריך להכיר את חוק מינוי שופטים?

היכרות עם חוק מינוי שופטים היא פחות טריוויאלית מכפי שנדמה. ראשית, הנושא כולו נתון לוויכוחים פוליטיים. שנית, הוא לא בהכרח מקבל מספיק תשומת לב בלימודי האזרחות.

מצד שני, רבים לא זוכרים שתהליך המיון לערכאות הנמוכות בישראל אינו יוצא דופן. בפועל, ניתן לראותו כחלק ממגמה בעולם לעבור למודלים של מיון בדומה למודל הישראלי, במתכונת של מועצת מיון שחבריה הם נציגים מרשויות שונות, ושם לשופטים יש משקל גדול או רוב. אז אם מכירים היטב את האופן שבו מתבצע מינוי של שופט, אפשר לבסס עמדה בצורה טובה ומשכנעת יותר.

מינוי שופטים
מקור: pixabay

כמה זמן מכהנים השופטים?

תקופת הכהונה הממוצעת של שופטי בית המשפט העליון בישראל קצרה משמעותית מתקופת כהונת השופטים בארצות הברית. זו השוואה רלוונטית, כי בעזרתה ניתן לחשוב בצורה רחבה על תהליך מינוי השופטים ואף להחליט האם יש לשנות אותו. בטווח הארוך, המטרה תהיה לאזן בין שיקולים שונים.

חשיבות האיזון גדולה במיוחד בארץ בגלל שהרשות השופטת היא כמעט הגורם היחיד שמרסן את כוחה של השלטון. בישראל אין שני בתי פרלמנט, נשיא שנבחר באופן עצמאי ומחזיק בסמכויות ביצוע, מנגנון פדראלי שמחלק ומפזר את הכוח, או מנגנונים אחרים המאפשרים איזונים ובלמים. בניגוד לרוב הדמוקרטיות, בחוקת ההסדרים אין שריון המבטיח את מעמדם העצמאי של השופטים.

מה הקשר בין קואליציה לבין תהליך המינוי?

בישראל קיימים קיימים מגוון מנגנונים למתן ביטוי פוליטי בתהליך בחירת שופטים, כגון ועדות מינויים הכוללות אנשי מקצוע או מינויים בהתייעצות עם אנשי מקצוע, בחירת כל אחת משלוש הרשויות או צורך בשיתוף פעולה של מספר רשויות עצמאיות והסכמת הקואליציה והאופוזיציה. מכאן גם עולה הרצון של הקואליציה להתערב.

מנגד, הקואליציה לא אמורה להיות מסוגלת להשפיע על הרכב בית המשפט העליון. תפקיד הקואליציה הוא לשקף את החלטת הרוב – למשול ולחוקק; בית המשפט אמור להיות הפרשן המוסמך של החוק – ללא קשר לרוב הקואליציוני – ולמנוע מהרוב להפוך לרודן ולפגיעה בזכויות המיעוט או הפרט.

הוועדה לבחירת שופטים: איזון בין המקצועי והפוליטי

בחירת השופטים בישראל מתבססת על עבודת הוועדה לבחירת שופטים, השואפת לאזן בין הפוליטי והמקצועי וכוללת נציגי שלוש הרשויות. חשיבות האיזון גדולה במיוחד בישראל מכיוון שהרשות השופטת היא כמעט הגורם היחידי שמרסן את כוחה של השלטון.

מינוי שופטים בישראל כמעט מאז ומעולם היה נושא שנמצא תחת ביקורת. נדמה כי בשנים האחרונות הדיון מקבל לגיטימציה ציבורית רחבה, אך אין עדיין הסכמה גורפת לגבי האופן שבו יש לבנות את המנגנון הזה. ברמה האישית והאזרחית, כל מי שמתלבטים לגבי התנהלות מערכת המשפט יכולים להתייעץ עם עורך דין. במקביל, אפשר לשאוב מידע ממקורות אמינים וגם לעקוב אחר הצעות ותקנות החוק המוגשות לכנסת.

תפריט נגישות

גלילה לראש העמוד

חיפוש באתר: