חוזי השכירות ברוב המקרים (אפילו החוזה הסטנדרטי) כתוב לטובת המשכיר ולא לטובת השוכר, לכן מומלץ לשים לב למספר דגשים חשובים לפני שחותמים על חוזה השכירות.
טיפ מספר 1: לבדוק אם יש תקלות בדירה
אם קיים סעיף בחוזה כי אתם תהיו אחראים לתקלות מסוימות בדירה, אתם צריכים לבדוק את הדירה ואת תקינות החפצים באחריותכם בקפדנות רבה. במידה ויתגלו תקלות מסוימות, תדרשו מהמשכיר לתקן את התקלה או דרשו לציין את התקלה בחוזה.
בנוסף מומלץ להוסיף בסעיף זה את המשפט "למעט פגם נסתר" – הכוונה בביטוי היא שאתם לא אחראים על תקלה בנכס שלא ראיתם.
טיפ מספר 2: להתייעץ עם עורך דין
לא משנה עד כמה היחסים שלכם עם המשכיר טובים, אי אפשר לדעת איזה דברים ניתן לצפות מהמשכיר במצבים בעייתיים, לכן מומלץ מאוד לפנות לעורך דין ולקבל ייעוץ מקצועי לפני החתימה על חוזה השכירות על מנת להימנע מסיבוכים מיותרים.
טיפ מספר 3: לברר מי המשכיר
אחד הכללים החשובים ביותר הוא לבדוק מי בעל הנכס והאם האדם שאיתו אתם חותמים על החוזה הוא באמת בעל הדירה ולא בן אדם זר.
טיפ מספר 4: עירבון
בתוך סעיף הבטוחות (העירבון) רצוי להימנע מלתת למשכיר ערבות בנקאית, במקום זאת נסו לגרום למשכיר להסתפק בשטר חוב. יחד עם זאת מאוד מומלץ להוסיף סעיף בחוזה אשר מחייב את המשכיר לתת לכם התראה מוקדמת לתשלום החוב לפני שיגיש את השטר לביצוע.
טיפ מספר 5: לוודא שיש נקודות יציאה
לרוב חוזי שכירות נחתמים לתקופה של שנה אך קיימים לעיתים מקרים בהם השוכרים מעוניינים לעזוב את הדירה לפני התאריך שמצוין בחוזה. בגלל זה תמיד מומלץ שיהיה סעיף בחוזה המאפשר לשוכר לצאת מהדירה לפני תום התאריך שמצויין בחוזה, כמובן לאחר התראה סבירה או לאחר מציאת שוכר אחר שיחליף אותו
טיפ מספר 6: תשלומים לועד הבית
בתוך הסעיף בחוזה שמדבר על ועד הבית מומלץ להוסיף כי תשלום דמי ועד הבית הוא עבור הוצאות שוטפות בלבד. ישנם מקרים בהם בנוסף להוצאות השוטפות של דמי הועד גובים גם תשלומים מסוימים שאתם לא נדרשים לשלם (תשלומים עבור שיפוצים וכו').
טיפ מספר 7: סעיף אופציה בחוזה
במידה ותהיו מעוניינים באופציה להאריך את תקופת השכירות, צריך לשים לב שבסעיף האופציה היא תהיה רק לשיקול דעתכם ובלתי מסוייגת. יחד עם זאת חשוב שהמחיר לתקופת האופציה יהיה מוסכם בין שני הצדדים ולא פתוח למשא ומתן.
טיפ מספר 8: סיום השכירות או העלאת דמי השכירות
יציאה מהדירה – רשמו בחוזה סעיף בו המשכיר חייב להודיע לכם מראש (לפחות מספר חודשים), על כך שהוא מתכוון להעלות את דמי השכירות או להוציא אתכם מהדירה.
טיפ מספר 9: שכירות עם שותפים
במידה ואתם שוכרים דירה עם מספר שותפים, תדאגו שכל השותפים יופיעו בחוזה השכירת, וזאת על מנת להימנע ממקרים בהם השותפים שלכם לא יקיימו את החלק שלהם בחוזה.